EB-3C EW (Other workers) vizesi, iki yıldan az eğitim veya deneyim gerektiren vasıfsız işlerde çalışarak ABD’de kalıcı oturum (green card) almanıza olanak sağlayan bir istihdam temelli vize türüdür. EB-3C vizesi ile başvuruda bulunan kişiler, aile üyeleriyle birlikte yıllık toplam 10.000 vize kotasından yararlanma şansına sahiptir.
EB-3 vizesi için işveren sponsorluğu gerekmektedir ve işverenin başvuru sahibi için aynı işi yapabilecek ABD vatandaşı veya green card sahibi işçilerin bulunmadığını kanıtlaması gerekmektedir. Bu kanıtı sunmak için işveren, öncelikle geçerli bir maaş belirleme süreci (PWD) başlatmalı ve ardından iş ilanları ve reklamlarla ABD vatandaşları veya green card sahiplerinin ilgili işte çalışmak istemediğini belgelemelidir. İşveren daha sonra sizin adınıza Çalışma Bakanlığı’na bir işçi sertifikasını (LC) göndererek Perm sürecini başlatmalıdır. Perm süreci, Program Electronic Review Management (PERM) olarak bilinir.
Genellikle EB-3C kategorisinde fastfood restoranları ya da oteller 1 yıllık tam zamanlı çalışma karşılığında size Green card sponsoru olmayı kabul etmektedir. Mc Donalds, Wendy’s gibi onbinlerce mağazası olan kurumsal firmalarda 1 yıl tam zamanlı (haftada 40 saat) çalışacağınızı taahhüt ettiğinizde firma sizler için uzun, maliyetli ve karmaşık bir sponsorluk sürecine başlamaktadır.
EB-3C Vizesine siz kendiniz başvuramıyorsunuz. Bu vize türünde işverenin sizin adınıza bir başvuru yapması gerekmektedir. Önemli bir olan husus bunun gerçek bir iş (bona fide) olması. Siz veya aracı firma, sponsor firmaya herhangi bir ödeme yapmamalıdır. Süreçte yapacağınız ödemeler aracı firmanın sağlayacağı danışmanlık, avukatlık, kurye, banka ve bazı belge masraflarından ibaret olmalıdır.
EB-3C Vizesi Süreci Nedir? Kaç yıl sürüyor?
Belki de EB-3C sürecinin en sıkıntılı konusu süresi. Eğer EB-3C sürecine başlayacaksanız en az 2 sene beklemeyi göze almanız gerekiyor. Bu süreç genellikle başvurudan itibaren 30-45 ay arasında sürüyor.
EB-3C başvurusunda bulunduğunuz ülkeye göre 2 farklı şekilde süreci sürdürmek mümkün. Eğer Amerika dışında bir ülkedeyseniz ve tüm süreci buradan devam ettirecekseniz CP (Consular Processing) konsolosluk mülakatı ile alma yöntemini, eğer amerika içindeyseniz vizeyi AOS ( Adjustment Of Status) amerika içersindeki göçmen olmayan bir vize türünden göçmen vize türüne geçiş yöntemini tercih edebilirsiniz. Bu 2 farklı yöntem süreçte maliyet, zaman ve yasal evraklar konusunda farklılıklar içeriyor.
EB-3C başvurmak için önce işi bulmak, sonrasında o işverenin size sponsor olmasını sağlamak ve bu konuyla ilgili bir avukatın süreci yürütmesini sağlamanız gerekiyor. Bu süreç genellikle işverenlerin uzun bekleme süreleri ve maliyetleri dolayısı ile bağımsız işverenlerin gözünü korkutuyor. Bu nedenle EB-3 işleri için aracılık ve danışmanlık yapan firmalardan hizmet almak daha sorunsuz bir sürece imkan sunuyor.
EB-3 Maliyetleri Nelerdir?
EB-3 süreci hem uzun hem de maliyetli bir süreçtir. EB-3 konusunda ister bireysel olarak bir işveren bulmuş olun isterseniz EB-3 danışmanlığı veren bir ajans ile çalışın süreci yürütecek avukatın ücretleri ve yasal ödemelerin tamamı ciddi rakamlara ulaşabilmektedir. Şu an EB-3C kategorisinde vize almak için daha Amerika’ya gitmeden ödemeniz gereken tutar 20.000 – 30.000 USD arasındadır. Bu tutara uçak bileti, konaklama ve amerikaya yerleşme sürecindeki harcamalar dahil değildir.
EB-3C İşlerini Nasıl Bulabilirim?
Bu konudaki tavsiyem EB-3C konusunda uzmanlaşmış danışmanlık firmaları ile çalışmak. Bu firmalar sizlere onlarca iş seçeneği, eyalet, maaş ve çalışma şartı arasından seçim yaptırırken EB-3C sürecini avukatları aracılığı ile takip etmenizi sağlamaktadır. Ayrıca bu alanda faaliyet gösteren firmalar diğer EB-3C adayları ile topluluklar kurmanızı, dil konusunda kendinizi geliştirmenizi ve amerikaya girişte barınma vb ihtiyaçlarınız konusunda da yardımcı olabilmektedir.
Bir sonraki yazımda popüler EB-3 ajansları hakkında bilgi vereceğim. Sonraki yazımızda görüşmek üzere…
“Patience is bitter, but its fruit is sweet.”
(Sabır acıdır, ama meyvesi tatlıdır.)